Jaarverslag 2022

Inclusief oproep

Ook in 2022 heeft de lokale werkgroep van de Fietsersbond zich ingezet om de belangen van de fietsers binnen de gemeente Rheden en Rozendaal te behartigen.

Wat hebben we zoal gedaan?

Op verzoek van de landelijke Fietsersbond hebben we een doortraproute binnen onze gemeenten en ook binnen onze buurgemeente Doesburg ontwikkeld. Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van 20-25 km voor senioren. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels.

We hebben (aspirant)gemeenteraadsleden voor de verkiezingen in 2022 meegenomen op een fietstocht langs fietsknelpunten binnen de gemeente. Voor velen was dit een ware eye-opener. We zien ook resultaat van deze actie: we hebben geconstateerd dat er aan sommige knelpunten sindsdien (meer) aandacht is besteed.

De gemeente Rheden hebben we geadviseerd over de aanpassing van de Badhuislaan, gelegen tussen Dieren en Laag Soeren. Deze aanpassing is inmiddels uitgevoerd. Langs de Badhuislaan zijn fietssuggestiestroken aangelegd en fietsers krijgen nu voorrang op het drukbereden fietspad langs de Harderwijkerweg. Ook is ter hoogte van de manege een drempel aangebracht om het autoverkeer te remmen.

We wijzen de gemeente regelmatig op kleine problemen die we al fietsend tegenkomen. Enkele voorbeelden: afsluitingsborden in de Havikerwaard die de aannemer vergeten was weg te halen en onduidelijke bewegwijzering tijdens de werkzaamheden aan de Lange Juffer.

We praten mee en adviseren over de aanpassing van de N785, zoals we eerder gedaan hebben bij de aanpak van de Harderwijkerweg. Die laatste weg is inmiddels klaar en onze adviezen zijn grotendeels overgenomen.

We brengen de problemen die fietsers nog steeds ondervinden na de aanpassing van het gebied rond station Dieren met regelmaat onder de aandacht van de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de onduidelijke situatie voor fietsers bij de spoorwegovergang Harderwijkerweg en de lastige oversteek van de Wilhelminaweg naar de Spoorstraat. We hopen dat op dit punt in 2023 resultaat zal worden geboekt.

En verder: we blijven in gesprek over de verkeerssituatie op en rond de Posbank. Ook hebben we onze visie geleverd op de verkeersafhandeling in het IJsseldistrict. We monitoren of de voorstellen van het Burgerberaad Rheden, waarbinnen ook infrastructuur en mobiliteit aandacht hebben gekregen, worden omgezet in passend beleid.

Graag hadden we nog meer gedaan, maar daarvoor is de werkgroep helaas te klein. Wil jij met ons meedenken? Van harte welkom! Meld je aan via fietsersbond Rheden – Rozendaal en we nodigen je uit voor onze volgende bijeenkomst.
Heb je nu geen tijd om mee te denken maar wel iets te melden over fietsen binnen onze gemeenten? Ook dat horen we uiteraard graag. Hopelijk tot ziens op onze volgende bijeenkomst.

Hartelijke fietsgroet van de werkgroep Rheden Rozendaal van de Fietsersbond

Categorieën